Grytebrød – enkel løsning.
Klarer du å huske rekkefølgen 1-8-20-10? Da har du basisoppskriften på grytebrød.
- 1 kg mel
- 8 dl vann
- 20 gram salt
- 10 gram gjær
Rør alt sammen i en stor bolle. Konsistensen skal være som litt tykk havregrøt etter ett minutt eller to med røring.
Sett kaldt i 12- 24 timer (ikke mer…)
Deigen skal heves til ca dobbel størrelse.
Varm en jerngryte i ovnen til ca 220 grader. Strø med sammalt rug. (Tåler høy varme uten å svi seg…) Hell brødet over i gryten, sett på lokk, putt i ovnen på 220 grader og stek i ca 30 minutter.
Etter 30 minutter ta av lokket, senk temperaturen til 180 grader og stek videre i 15 minutter. Sjekk med en trepinne om det er ferdig.
Hell det ut av gryten og la det kjøle seg ned.
Mer komplisert?
Selvfølgelig kan denne brødoppskriften varieres nesten i det uendelige. Ønsker du grovere brød – ha i grovere mel. Prøver du deg med helkorn? Husk at helkorn skal skoldes eller kokes før de blandes i deigen. Prøv deg frem med ulike nøtter og frø. Ha gjerne i honning eller litt olivenolje. Det meste er mulig.
Her finner du en god forklaring på brødbakst hvis du vil ha mer detaljer:
http://hobbykokken.no/2014/11/10/100-godt-brod/
Glutenfritt alternativ?
Her er en oppskrift på tilsvarende brød, bare glutenfritt. I oppskriften er det brukt alt for mye gjær etter min smak. Har mer tro på lite gjær og kaldheving over natten.
http://www.glutenogmelkefri.com/2014/10/grovt-glutenfritt-grytebrd.html
Be First to Comment